Web Sitenizde Bounce Rate’in Yüksek Olmasının 12 Nedeni

Aramalarda bounce rate’iniz(bounce rate) yüksek mi? Bu yüksek orana neyin sebep olduğunu öğrenin ve yüksek bir bounce rate’i düzeltmeye yönelik ipuçları alın.

Neden bounce rate’im bu kadar yüksek ?”

Bu, kendinize bile sormuş olabileceğiniz bir soru. Kahretsin, sizi bu makaleye getiren soru bu olabilir.

Sizi buraya getiren her ne ise, içiniz rahat olsun. “Mükemmel” bir bounce rate yoktur ancak kimse de çok yüksek bir oran istemez.

Bounce Rate Nedir?

Google bounce rate’i “sitedeki tek sayfalık bir oturum” olarak tanımlar.

Bounce rate, sitenizde yalnızca bir sayfayı görüntüledikten sonra web sitenizden ayrılan (veya arama sonuçlarına veya yönlendiren web sitesine “geri dönen”) ziyaretçilerin yüzdesini ifade eder.

Bu, bir kullanıcı bir sayfada 30 dakikadan fazla boşta kaldığında bile olabilir.

“Yüksek bounce rate”, şirketinizin hedeflerine ve ne tür bir siteye sahip olduğunuza bağlı olarak göreceli bir terimdir.

Düşük bounce rate oranları da sorun olabilir.

Semrush’tan alınan verilere göre, ortalama bounce rate’in %41 ila %55 arasında değiştiğini, %26 ila %40 aralığının ideal olduğunu ve %46’dan fazla olduğu durumlarda bounce rate’in “yüksek” olarak kabul edildiğini gösteriyor.

Çoğu web sitesinin bounce rate oranlarının %26 ile %70 arasında olduğunu tespit eden daha önceki bir RocketFuel çalışmasının verileriyle uyumludur.

Gorocketfuel.com’dan ekran görüntüsü, Eylül 2022

RocketFuel, topladıkları verilere dayanarak bir tür bounce rate derecelendirme sistemi sağladı:

  • %25 veya daha düşük: Muhtemelen bir şey bozuktur.
  • %26-40: Mükemmel.
  • %41-55: Ortalama.
  • %56-70: Normalden daha yüksek, ancak web sitesine bağlı olarak anlamlı olabilir.
  • %70 veya daha yüksek: Kötü ve/veya muhtemelen bozuk bir şey vardır.

Google Analytics’te Bounce Rate’i Nasıl Bulunur?

Google Analytics 4’de Google , bildiğimiz bounce ratenı ortadan kaldırmış gibi görünüyor.

Universal Analytics’te, sitenizin genel bounce rate’i Audience Overview sekmesinde bulabilirsiniz.

Google Analytics UA’dan ekran görüntüsü, Eylül 2022

Tek tek kanallar ve sayfalar için bounce rate’i, Google Analytics’teki behavior column of most views’da bulabilirsiniz.

Google Analytics UA’dan ekran görüntüsü, Eylül 2022

Çoğu kuruluş şu anda GA4 olarak bilinen Google Analytics 4’e geçiş yapıyor.

Kuruluşunuz bu teknedeyse, “Bounce rate nereye gitti ?” diye merak ediyor olabilirsiniz.

Gözlerin seni kandırmıyor; Google gerçekten de bounce rate’i kaldırdı. Daha doğrusu, onu “engagement rate” adı verilen yeni ve geliştirilmiş bir metrikle değiştirdiler.

Engagement rate, bir metrik olarak bounce rate’i etkileyen bazı tuzakları düzeltir. GA4’te bounce rate’inizi  daha düşük görmelisiniz.

Yeni bounce ratenızı hesaplamak için, engagement rate’inizi %100’den çıkarmanız yeterlidir.

Google Analytics 4’ten ekran görüntüsü, Eylül 2022

Bounce rate önemli bir metrik olsa da, Google’ın bu değişikliği yaptığını görmekten bir çok şirket mutlu. Negatife odaklanmak yerine, bizi pozitife odaklanmaya teşvik ediyor.  Daha doğru ve alakalı bir ölçüm sağlanmış oluyor.

Şimdi buraya ne için geldiğinize geri dönelim: Neden bounce ratenız yüksek ve bu konuda ne yapabilirsiniz?

Yüksek Bounce Rate İçin Olası Açıklamalar

Aşağıda, bounce rate’in yüksek olmasının 12 yaygın nedeni ve bunu düzeltebileceğiniz beş yol bulunmaktadır.

1. Yavaş Yüklenen Sayfa

Google, özellikle Core Web Vitals’ın bir parçası olarak site hızına yeniden odaklandı.

Yavaş yüklenen bir sayfa, bounce rate için büyük bir sorun olabilir.

Site hızı, Google’ın sıralama algoritmasının bir parçasıdır. Bu her zaman böyle olmuştur.

Google, kullanıcılar için olumlu bir deneyim sağlayan bir içeriği tanıtmak ister. Yavaş bir sitenin kötü bir deneyim sağlayabileceğinin farkındadır.

Kullanıcılar bilgileri hızlı bir şekilde ister. Google’ın öne çıkan snippet’ler üzerinde bu kadar çok çalışmasının nedeninin bir kısmı da budur.

Sayfanızın yüklenmesi birkaç saniyeden uzun sürerse, ziyaretçileriniz sıkılabilir ve sayfadan ayrılabilir.

Site hızını düzeltmek çoğu SEO ve pazarlama uzmanı için ömür boyu sürecek bir yolculuktur, ancak iyi tarafı her artan düzeltmede, hızda artan bir artış görmeniz gerektiğidir.

Aşağıdaki gibi araçları kullanarak sayfa hızınızı (genel ve tek tek sayfalar için) inceleyin:

  • Google PageSpeed Analizleri.
  • Google Search Console PageSpeed raporları.
  • Lighthouse raporları.
  • Pingdom.
  • GTmetrix.

2. Kendi Kendine Yeterli İçerik*

Bazen içeriğiniz, insanların ihtiyaç duyduklarını hızla alıp geri dönmelerine yetecek kadar etkilidir ki bu harika bir şey olabilir.

Belki de bir content marketer’in hayalini gerçekleştirdiniz ve onları hayatlarında birkaç dakikalığına tamamen tüketen harika içerikler yarattınız veya kullanıcının yalnızca kısa bir müşteri adayı formu doldurmasını gerektiren bir açılış sayfanız olabilir.

Bounce rate’ınendişe edilecek bir şey olup olmadığını belirlemek için, Google Analytics’deki Sayfada Geçirilen Süre ve Ortalama Oturum Süresi metriklerine bakabilirsiniz

Yüksek bounce rate’ın bir sorun olup olmadığını görmek için kullanıcı deneyimi testi veya A/B testi de yapabilirsiniz.

Kullanıcı sayfada birkaç dakika veya daha fazla zaman harcıyorsa bu, Google’a sayfanızı arama sorgularıyla son derece alakalı bulduklarına dair olumlu bir sinyal gönderir.

Kullanıcı sayfada bir dakikadan az zaman harcıyorsa , formu doldurduktan sonra okuyucuyu ilgili blog gönderilerinizden bazılarını okumaya ikna etmeye teşvik edin.

3. Birkaç Sayfa Tarafından Sağlanan Orantısız Katkı

Önceki bölümdeki örneği genişletirsek, sitenizde sitenizin genel bounce rate’ine orantısız bir şekilde katkıda bulunan birkaç sayfanız olabilir.

Google, bunlar arasındaki farkı tanımakta ustadır.

Tek CTA açılış sayfalarınız makul bir şekilde kullanıcı amacını karşılıyorsa ve bir işlem yaptıktan sonra hızlı bir şekilde geri dönmelerine neden oluyorsa, ancak daha uzun biçimli içerik sayfalarınızın bounce rate daha düşükse, muhtemelen hazırsınız demektir.

Bununla birlikte, derinlemesine araştırmak ve durumun böyle olduğunu doğrulamak veya daha yüksek bounce ratena sahip bu sayfalardan bazılarının kullanıcıların toplu halde ayrılmasına neden olup olmadığını keşfetmek isteyeceksiniz.

Google Analytics’i açın. Behavior > Site Content > Landing Pages’e gidin ve Bounce Rate’a göre sıralayın .

Sonuçları çarpıtabilecek sayfaları kaldırmak için gelişmiş bir filtre eklemeniz tavsiye edilir.

İster 100 ziyaret ister 1.000 ziyaret olsun, siteniz için neyin anlamlı olduğunu seçin ve ardından Advanced’ı tıklayın ve bundan daha büyük Oturumları filtreleyin.

GA4’te, E Acquisition > User acquisition or Acquisition > Traffic acquisition’a gidin . Oradan , report title’ın altındaki “ Add filter +” seçeneğine tıklayın.
Session default channel grouping”i seçerek bir filtre oluşturun. Ardından, Dimension values menu’deki ” Organic Search” kutusunu işaretleyin.
Apply düğmesine tıklayın. Rapora geri döndüğünüzde yeni bir menü açmak için mavi artı işaretine tıklayın.
 
Page/screen’e gidin  ve Landing page‘i seçin.

4. Yanıltıcı Başlık Etiketi ve/veya Meta Açıklaması

Başlık etiketiniz ve meta açıklamanız sayfanızın içeriğini doğru bir şekilde özetliyor mu?

Değilse, ziyaretçiler sitenize içeriğinizin tek bir şeyle ilgili olduğunu düşünerek girebilir, ancak öyle olmadığını görebilir ve sonra geldikleri yere geri dönebilir.

Sayfanızın içeriğini gözden geçirin ve başlık etiketini ve meta açıklamayı buna göre ayarlayın veya ziyaretçi çekmek istediğiniz arama sorgularını ele almak için içeriği yeniden yazın.

Google’ın sayfanız için yaygın aramalar için otomatik olarak ne tür bir meta açıklama oluşturduğunu da kontrol edebilirsiniz. Google, meta açıklamanızı değiştirebilir ve durumu daha da kötüleştirirse, bunu düzeltmek için adımlar atabilirsiniz.

5. Boş Sayfa Veya Teknik Hata

Bounce rate’inizson derece yüksekse ve insanların sayfada birkaç saniyeden daha az zaman harcadıklarını görüyorsanız, büyük olasılıkla sayfanız boştur, 404 döndürüyor veya başka bir şekilde düzgün yüklenmiyor olabilir.

Sorunu Google’ın bakış açısıyla keşfetmek için Search Console’da Coverage altında da kontrol edebilirsiniz .

Sorunu kendiniz düzeltin veya düzeltebilecek biriyle konuşun. Bunun gibi bir sorun Google’ın sayfanızı arama sonuçlarından aceleyle çıkarmasına neden olabilir.

6. Başka Bir Web Sitesinden Kötü Bağlantı

Organik arama sonuçlarından normal veya düşük bir bounce rate elde etmek ve yine de yönlendirme trafiğinizden yüksek bir bounce rate’e sahip olmak için her şeyi mükemmel bir şekilde yapıyor olabilirsiniz.

Yönlendiren site size niteliksiz ziyaretçiler gönderiyor olabilir veya bağlantının bağlantı metni ve içeriği yanıltıcı olabilir.

Bazen bu özensiz metin yazarlığının bir sonucudur.

Önce makalenin yazarına ulaşın. Yanıt vermezlerse veya yayınladıktan sonra makaleyi güncelleyemezlerse, sorunu sitenin düzenleyicisine veya web yöneticisine iletebilirsiniz.

Kibarca onlardan sitenizin bağlantısını kaldırmalarını veya içeriği güncellemelerini  isteyin.

Ne yazık ki, yönlendiren web sitesi, inadına ya da sadece eğlence için bazı olumsuz SEO taktikleriyle sizi sabote etmeye çalışıyor olabilir.

Örneğin, ÜCRETSİZ ZENGİN OLUN bağlantı metniyle “Köpek Yavrusunu Sahiplenme Rehberinize” bağlantı vermiş olabilirler .

Yine de onlara ulaşıp kibarca bağlantıyı kaldırmalarını istemelisiniz, ancak gerekirse Search Console’daki reddetme dosyanızı güncellemeniz gerekebilir.

Bağlantıyı reddetmek, bounce rate’inizi düşürmez, ancak Google’a, sitenizin kalitesini ve alaka düzeyini belirlemede söz konusu sitenin bağlantısını dikkate almamasını söyler.

7. Satış Ortağı Açılış Sayfası veya Tek Sayfalık Site

Bir satış ortağıysanız, sayfanızın amacı, insanları kasıtlı olarak web sitenizden satıcının sitesine göndermek olabilir.

Bu gibi durumlarda, sayfanın bounce rate daha yüksekse, işi doğru yapıyorsunuz demektir.

Benzer bir senaryo, e-kitabınız için bir açılış sayfası veya basit bir portföy sitesi gibi tek sayfalık bir web siteniz varsa olabilir.

Gidecek başka yer olmadığı için bu tür sitelerin bounce rate’in çok yüksek olması yaygın bir durumdur.

Tek Sayfalı Uygulamalar (veya SPA’lar) için, bir sayfanın farklı bölümlerini farklı bir sayfa olarak görmek için analitik ayarlarınızı düzenleyebilir ve bounce ratenı kullanıcı deneyimini daha iyi yansıtacak şekilde ayarlayabilirsiniz.

8. Düşük Kaliteli veya Yeterince Optimize Edilmemiş İçerik

İçeriğiniz düpedüz kötü olduğu için ziyaretçiler web sitenizden geri dönüyor olabilir.

Sayfanıza uzun ve dikkatli bir şekilde bakın ve en yargılayıcı ve dürüst iş arkadaşınızın veya arkadaşınızın incelemesini sağlayın.

Bir ihtimal içeriğinizin harika olması, ancak onu çevrimiçi okuma için veya hedeflediğiniz kitle için optimize etmemiş olmanızdır.

  • Basit cümlelerle mi yazıyorsunuz ?
  • Çok sayıda başlık etiketiyle kolayca taranabilir mi?
  • Soruları temiz bir şekilde yanıtlıyor mu?
  • Kopyayı dağıtmak ve gözleri yormamak için resimler eklediniz mi?

Web için yazmak, çevrimdışı yayınlar için yazmaktan farklıdır.

İnsanların içeriğinizi okumak için harcadıkları zamanı artırmak için çevrimiçi metin yazarlığı becerilerinizi geliştirin .

Diğer olasılık, içeriğinizin genel olarak kötü yazılmış olması veya kitlenizin umursadığı bir şey olmamasıdır.

Fikirlerinizi dönüştüren güçlü içeriğe dönüştürmenize yardımcı olabilecek bir serbest metin yazarı (benim gibi!) veya içerik stratejisti tutmayı düşünün.

9. Kötü veya İğrenç Kullanıcı Deneyimi

İnsanları reklamlarla, açılır anketlerle ve e-posta abone olma düğmeleriyle bombalıyor musunuz?

Bunun gibi CTA ağırlıklı özellikler, pazarlama ve satış ekibi için karşı konulamaz olabilir, ancak bunların çok fazla kullanılması, bir ziyaretçinin dağa kaçmasına neden olabilir.

Google’ın Önemli Web Verileri tamamen kullanıcı deneyimiyle ilgilidir, yalnızca sıralama faktörleri olmakla kalmaz, aynı zamanda sitenizin ziyaretçilerinin mutluluğunu da etkiler.

Sitenizde gezinmek kafa karıştırıcı mı?

Belki ziyaretçileriniz daha fazlasını keşfetmek istiyor, ancak blogunuzda bir arama kutusu eksik veya akıllı telefonda menü öğelerini tıklamak zor.

Bu yaygın tasarım hatalarından kaçındığınızdan emin olun ve bir web veya UX tasarımcısının siteyi incelemesini sağlayın ve sorunlu görünen herhangi bir şey olup olmadığını size bildirin.

10. Sayfa Mobil Uyumlu Olmayabilir

SEO uzmanları, mobil uyumlu bir web sitesine sahip olmanın önemli olduğunu bilse de, gerçek dünyada bu uygulama her zaman takip edilmez.

Google, 2017’de mobil öcelikli index’e geçeceğini duyurdu ancak bugün birçok web sitesi hala mobil uyumlu olarak kabul edilmiyor.

Mobil cihazlar için optimize edilmemiş web siteleri, mobil cihazlarda iyi görünmüyor ve çok hızlı yüklenmiyor.

Bu, yüksek bir bounce rate için bir reçetedir.

Web siteniz duyarlı tasarım ilkeleri kullanılarak hayata geçirilmiş olsa bile, canlı sayfanın kullanıcıya mobil uyumlu görünmemesi yine de mümkündür.

Bazen, bir sayfa mobil biçime sıkıştırıldığında, bazı önemli bilgilerin ekranın alt kısmına taşınmasına neden olur.

Artık, mobil kullanıcılar aramada gördükleriyle eşleşen bir başlık görmek yerine yalnızca sitenizin gezinme menüsünü görüyor.

Sayfanın ihtiyaç duyduklarını sağlamadığını varsayarsak, Google’a geri dönerler.

Bounce rate’in yüksek olduğu ve göze batan bir sorunu olmayan bir sayfa görürseniz hemen gözünüze çarpar, bunu cep telefonunuzda test edin.

Mobil sorunları Google Search Console ve Lighthouse’da da kontrol edebilirsiniz.

11. İçerik Derinliği

Google, öne çıkan snippet’ler ve bilgi panelleri aracılığıyla insanlara hızlı yanıtlar verebilir; insanlara bunun bir adım ötesinde derin, ilginç, birbiriyle bağlantılı içerik verebilirsiniz.

Mantıklıysa, içeriğinizin insanları sitenizdeki diğer sayfaları keşfetmeye zorlamasını sağlayın.

İlginç, alakalı dahili bağlantılar sağlayın ve onlara kalmaları için bir neden verin.

Hızlı yanıt isteyen kitle için onlara en üstte bir TL;DR özeti verin.

12. Çok Fazla Şey İstemek

Birinden kredi kartı numarası, sosyal güvenlik, büyükannenin emekli maaşı ve çocukların adlarını hemen sormayın kullanıcınız bunun için henüz size güvenmiyor.

Bilgi isteyen büyük bir pop-up ile açılan bir sitede birçok insanın hemen geri dönmesi çok normaldir

İşiniz, ziyaretçilerinizle aranızda bir güven oluşturmaktır.

Bunu yaparsanız ve her iki taraf da daha mutlu olacaktır. Ziyaretçiniz size güvenebileceğini hissedecek ve bounce rate’iniz düşecektir.

Her iki durumda da kullanıcıları mutlu ediyorsa, Google bundan hoşlanır.