Google Trends’i SEO ve İçerik Pazarlaması İçin  Kullanmanın 6 Yolu 

Google Trends, keywords araştırması için çok faydalı bir araçtır. Özellikle de göz önünde olmayan gizli gelişmiş arama seçeneklerini kullanırken bizlere çok yardımcı olur. 

Google’ın en önemli SEO araçlarından birinin gücünü açığa çıkarmanın yeni yollarını öğrenin. 

Google Trends’in Değeri 

Google Trends, trafik miktarını rakamlarla göstermez. 

Göreli yüzdelerde yapılan sorguların sayısını sıfırdan 100’e kadar bir ölçekte gösterir. 

Google Trends’in aksine ücretli SEO araçları, keyword’ler için trafik hacmi rakamları sağlar . 

Ancak bu rakamlar yalnızca internet trafiği veri sağlayıcıları, Google Keywords Planlayıcı ve diğer kaynakların bir karışımından tahmin edilen tahminlerdir . 

Clickstream verileri genellikle belirli pop-up engelleyicilerin, tarayıcı eklentilerinin ve bazı ücretsiz anti-virüs yazılımlarının kullanıcılarından alınan anonimleştirilmiş trafik verilerinden gelir. 

SEO araçları daha sonra bu verilerin Google keywords araması ve trafik hacmi ile nasıl ilişkili olduğuna dair en iyi tahminlerine karşılık gelen bir hesaplama yapar. 

Dolayısıyla, ücretli SEO araçları keywords trafiği tahminleri sağlasa da, Google Trends tarafından sunulan veriler tahminlere değil gerçek arama sorgularına dayalıdır. 

Bu Google Trends’in ücretli keywords araçlarından daha iyi olduğu anlamına gelmez. Ücretli keyword araçlarıyla birlikte kullanıldığında, gerçek keyword arama hacmi hakkında neredeyse doğru bir fikir edinilebilir. 

SEO İçin Google Trends Nasıl Kullanılır? 

1. Keyword’leri Karşılaştırarak Daha Doğru Veriler Elde Edin 

Google Trends, trafiğin sıfırdan 100’e kadar bir ölçekte göreli bir görselleştirmesini gösterir. 

Trendin yüzlerce keywords aramasını mı yoksa binlerce keywords aramasını mı rapor ettiğini gerçekten bilemezsiniz çünkü grafik sıfırdan yüze göre göreli bir ölçektedir. 

Bununla birlikte, göreli sayılar, başka bir keywords öbeğinden bilinen trafik düzeyleri olan keyword’lerle karşılaştırıldığında daha anlamlı olabilir. 

Bunu yapmanın bir yolu keywords arama hacmini , örneğin bir PPC kampanyasından, doğru trafik sayıları zaten bilinen keyword’lerle karşılaştırmaktır. 

Keyword hacmi özellikle büyükse ve karşılaştıracak keyword’leriniz yoksa, karşılaştırma için kullanılacak bir keyword’ler bulmanın başka bir yolu da vardır. 

Karşılaştırma keyword’lerinin alakalı olması gerekmez. Tamamen farklı bir çizgide olabilir ve hatta trend olan bir ünlünün adı bile olabilirler. 

Önemli olan genel keyword hacmi verileridir. 

Google, trend olan arama sorgularını gösteren bir Günlük Trendler sayfası yayınlamakta. 

Bu sayfayla ilgili faydalı olan şey, Google’ın günlük 100.000’den fazla arama gibi sayılarla keyword hacmi sağlamasıdır. 

1. Zamana Dayalı Eğilimlerden İçgörüleri Keşfedin 

Keywords verilerine bakmanın iki genel yolu vardır: daha uzun zaman dilimlerine yayılmış ve daha kısa zaman dilimlerine yayılmış verilere bakmak. 

Uzun Süreli Eğilimler 

Google Trends’i 2004’e kadar uzanan trafik trendlerini size gösterecek şekilde ayarlayabilirsiniz. Bu, size kitle trendlerini göstermesi açısından önemlidir. 

  • Yukarıya Yönelik Uzun Vadeli Trendler: Bir trend sürekli olarak yükseliyorsa bu, enerjinizi bu trend için içerik oluşturmaya odaklamanız gerektiği anlamına gelir. 
  • Aşağı Doğru Uzun Vadeli Eğilimler: Eğilim çizgisi istikrarlı bir şekilde aşağı doğru hareket ediyorsa, bu izleyici içerik tüketiminin değişmekte olduğunun bir işareti olabilir. 

Örneğin, arama terimi [WordPress] için, yazılım WordPress ve web sitesi WordPress için bu beş yıllık trendi inceleyin: 

Her üç varyasyonda da WordPress için net bir düşüş eğilimi var. 

Düşüş eğilimi, aşağıdakiler gibi ilgili ifadelere kadar uzanır: 

  • WordPress temaları. 
  • WordPress eklentisi. 
  • WordPress barındırma. 

Arama trendinin düşmesinin birçok nedeni vardır. İnsanların ilgisi kaybolmuş, ilgi başka bir yere kaymış veya trendin modası geçmiş olabilir. 

Dijital fotoğraf makinesi ürün kategorisi, bir ürünün başka bir şeyle değiştirilmesinin neden olduğu aşağı yönlü eğilimin iyi bir örneğidir. 

  • Dijital fotoğraf makinesi, geleneksel analog fotoğraf makinesi aramalarında düşüşe neden oldu. 
  • iPhone, dijital kameranın aşağı doğru eğilimini başlattı. 

Rüzgârın hangi yönden estiğini bilmek, bir içerik pazarlamacısının veya yayıncının bir konu veya ürün kategorisinden ne zaman vazgeçmesi ve yükselen trendlere yönelmesi gerektiği konusunda yardımcı olabilir. 

2. İlgili Konular ve Sorular 

Google Trends, biri related topics ve related queries olmak üzere iki harika özelliğe sahiptir. 

Related Topics 

Related topics, bir kavramı paylaşan arama sorgularıdır. 

Yükseliş trendi olan related topic’leri belirlemek, bir kitlenin veya tüketici talebinin nasıl değiştiğini öğrenmek için yararlıdır. 

Bu bilgi, içerik üretimi veya yeni ürün seçimleri için fikir sağlayabilir. 

Related Queries 

Related queries, related topics’e benzer. 

En çok yapılan sorgular genellikle top queries olarak geçer. Rising queries de popüler hale gelen sorgulardır ve bunlardan elde edilen veriler, rekabette önde olmak için çok önemlidir. 

3. Kısa Vadeli Trendler Yoğun Bir Trafik Getirebilir 

90 günlük ve hatta 30 günlük görünüm gibi kısa görünümde keyword trendlerini görüntülemek, hızla değişen arama trendlerinden yararlanmak için değerli veriler ortaya çıkarabilir. 

Google Keşfet’de olduğu gibi Google Haberler’de de bir ton trafik vardır. 

Google Keşfet , aramalarla ilgili trend olan konulara bağlıdır. 

Google Haberler, güncel olaylar açısından günceldir. 

Bu trafik kanallarından herhangi birini hedefleyen siteler, kısa vadeli trendlerdenfaydalanır. 

Kısa vadeli trendleri (30 gün ve 90 trendler) görüntülemenin bir yararı, bu aramaların popüler olduğu haftanın belirli günlerinin öne çıkmasıdır. 

Belirli bir konu için haftanın hangi günlerinde ilginin arttığını bilmek, belirli türden konuların ne zaman yayınlanacağını planlamaya yardımcı olabilir, böylece hedef kitle onu aradığında içerik orada olur. 

4. Kategoriye Göre Keyword’ler 

Google Trends, kategori konularına göre keyword arama sorgusu envanterini daraltma işlevine sahiptir. 

Bu, daha doğru keywordverileri sağlar. 

Kategoriler sekmesi, keyword araştırmanızı doğru bağlama göre hassaslaştırdığından önemlidir. 

Keyword bağlamınız [otomobiller] ise, Google Trends’i yalnızca otomobil bağlamına ilişkin verileri gösterecek şekilde uygun şekilde hassaslaştırmak mantıklıdır. 

Google Trends verilerini kategori bazında daraltarak içerik için araştırdığınız konularla ilgili daha doğru bilgilere doğru bağlamda ulaşmanız mümkün olacaktır. 

5. Keywords Verilerini Coğrafyaya Göre Belirleyin 

Coğrafi konuma göre Google Trends keywords bilgileri, site tanıtımı için hangi alanlara ulaşmanın en iyi olduğunu belirlemek veya içeriği belirli bölgelere göre uyarlamak için kullanılabilir. 

Örneğin, Ankara ve İstanbul’da belirli türde ürünler popülerse, tanıtım faaliyetlerini ve yerelleştirilmiş içeriği bu alanlara hedeflemek mantıklıdır. 

Aslında, ülkenin bu bölgelerinde ilgi daha yüksek olduğundan, ilk olarak bu alanlarda bağlantı kurma tanıtım faaliyetlerine odaklanmak faydalı olabilir. 

Bölgeye göre keyword popülerliği bilgileri, bağlantı oluşturma , içerik oluşturma, içerik tanıtımı ve tıklama başına ödeme için değerlidir. 

İçeriğin yerelleştirilmesi (ve bu içeriğin tanıtımı), o içerikle (veya ürünle) ilgilenen kişiler için içeriği daha alakalı hale getirebilir. 

Google, sayfaları kimin en alakalı olduğuna göre sıralar, bu nedenle içeriğinize coğrafi nüans eklemek, çoğu insan için sıralanmasına yardımcı olabilir. 

6. Arama Türleriyle Arama Amaçlarını Hedefleyin 

Google Trends, keyword verilerini, verilerin geldiği arama türü olan arama türüne göre bölümlere ayırarak daha da hassaslaştırmayı sağlar. Google Trends araştırmanızı arama türüne göre hassas haline getirmek, keyword araştırmanızı belirsiz hale getirebilecek “gürültüyü” ortadan kaldırmanıza ve daha doğru ve anlamlı hale gelmesine yardımcı olur. 

Google Trend verileri şu şekilde hassaslaştırılabilir: 

  • İnternette arama. 
  • Görsel arama. 
  • Haber Arama. 
  • Google Alışveriş. 
  • YouTube’da Arama 

YouTube araması, “nasıl” kelimesi geçen içerik için arama trendlerini belirlemenin harika bir yoludur çünkü birçok kişi YouTube’da “nasıl” kelimesi geçen ifadeleri kullanarak arama yapar. 

Bunlar YouTube’da yapılan aramalar olsa da, trend verileri, kullanıcıların ne aradığını gösterdiği için yararlıdır. 

Nasıl, ne, nerede, ne zaman, neden ve kimin gösterdiğini gösteren bir Google Trends araması , ” nasıl ” kelimesiyle başlayan arama sorgularının YouTube’da açık ara en popüler olduğunu gösterir. 

Keyword öbekleriniz “nasıl yapılır” gibi kelimelerin kullanıldığı eğitici içerik içeriyorsa, araştırmanızı YouTube arama türüyle hassaslaştırmak faydalı bilgiler sağlayabilir. 

Google Haberler’deki arama eğilimleri, YouTube’daki arama modellerinden oldukça farklıdır. Bunun nedeni, insanların Google Haberler’deki “ne” ve “nasıl” türlerindeki bilgileri bilmek istemesidir. 

Haberle ilgili içerik oluştururken, bir haberin doğru şekilde iletilmesi açısından önemlidir. 

“Ne” veya “kim” kelimelerinin bir konuyla en alakalı olduğunu bilmek, okuyucuların en çok ilgilendikleri konuya başlık hazırlamak için yararlı olabilir. 

Yukarıdaki, son 90 güne ait arama sorgularının görünümüdür. 

Aynı keywordler 5 yıllık perspektif kullanılarak aratıldığında, “kim” tipi keywordlerin güncel olaylara göre yükselme eğiliminde olduğu açıkça görülüyor. 

Güncel olayların trendleri nasıl etkilediğinin bir örneği olarak, “kim” kelimesiyle yapılan aramalarda en büyük artışın başkanlık seçimlerinden sonraki günlerde gerçekleştiğini söyleyebiliriz. 

Her Arama Türü sorgu ayrıntılandırması, sonuçları daha doğru bilgiler gösterecek şekilde iyileştirmek için farklı bir yardım gösterir.