Başarılı bir SEO Başlığı Nasıl Yazılır?

Başlıkları ve alt başlıkları yazarken bilmeniz gereken birçok SEO ipucu vardır. Daha fazla bilgi için bu makaleye bir göz atın.

Başlık, okuyucunun bir arama motoru sonuç sayfasında (SERP) bir marka veya siteyle ilk temas noktasıdır. Peki SEO için ne kadar önemli?

Başlıklarınızı optimize etmek çok önemli bir konudur çünkü başarılı bir SEO başlığı, potansiyel olarak daha yüksek tıklama oranlarına açılan kapı olabilir ve SERP’lerde daha iyi sıralanmanıza yardımcı olabilir. Başarılı başlıklar hedef kitlenizi yakalamaya ve elimizde tutmaya yardımcı olabilir. 

Okuyucular genellikle aradıklarını bulmak için ilk sayfaya gelirler ve ilk sayfada dururlar. Kullanıcıların doğrudan çevrimiçi olarak aradıkları bilgilere işaret ettiği için dikkatlerini çeken şey başlıktır.

İş burada bitmiyor. Alt başlıkları da unutmamak lazım. Alt başlık etiketleri de arama motorlarında sıralamasının bir bileşenidir.

Arama motoru tarafından optimize edilmiş bir başlık ile alt başlık arasındaki dengeyi bulmak ve onları ilgi çekici hale getirmek zor olabilir.

Bu kısa ama eksiksiz makalede, stratejinizi bir sonraki seviyeye taşımak için bilmeniz gerekenleri ve mevcut araçları sizlerle paylaşacağız.

SEO Dostu Başlıkları Nasıl Yazarsınız?

Odaklanılan Keywordleri Dahil Edin

Doğru keywordleri araştırmak, okuyucularınızın makalenize tıklamasını sağlamanın bir yoludur ve makalenizin SEO için daha iyi sıralanmasına yardımcı olabilir. Bunu yapmak çok önemli olmakla birlikte, onları akıllıca seçmek de önemlidir.

Örneğin, “Köpeği Eğitmek İçin Koşullandırma ve Alışma Yöntemleri” gibi bir başlık açıklayıcı ve doğrudandır ve “yöntemler”, “eğitim” ve “köpek yavrusu” gibi anahtar kelimeler kullanır. Ancak okuyucuların kafasını karıştıran ve ilgilerini kaybetmelerine neden olan teknik terimler de mevcuttur.

Bunun yerine, “Köpek Kulübesi Eğitimi İçin En İyi 5 Uygulama” gibi bir başlık kısa, öz ve genel halkın anlayacağı anahtar kelimeler kullanır.

Ayrıca meta açıklamanız, alt başlıklarınız ve içeriğiniz boyunca anahtar kelimeler eklediğinizden emin olmalısınız. Anahtar kelimeleri her açıdan dahil etmek, SERP’lerde daha iyi sıralamanıza yardımcı olabilir.

Uzunluğu Düşünün

Başlıklarınızda açıklayıcı olmak isteseniz de SERP için uygun uzunlukta olduğundan emin olmalısınız .

Örneğin, bu makaleye “Sayfa Başlıkları ve Alt Başlıklar İçin Kullanılacak Farklı Büyük Harf Türleri” başlığını koyabilirken, açıklayıcı ve isabetli anahtar kelimeler olurdu.

Ancak aynı zamanda çok uzun, sıkıcı ve muhtemelen bir SERP’de de kısa kesilebilir. Ayrıca muhtemelen okuyucuyu tutmayacaktır.

Bunun yerine, okuyucunun SERP’leri tararken ne göreceğini göz önünde bulundurarak, okuyucuların dikkatini en baştan kaybetmemeyi sağlayın.

Duygusal Kancaları Dahil Edin

Duygusal kancalar, okuyucuları bir makaleye tıklayıp daha fazlasını öğrenmeye ikna edebilir. Ancak, bir konuyu açıklarken bir okuyucuyu çengellemek arasındaki dengeyi bulmak zor olabilir.

Başlıklar, yalnızca ilgi veya heyecan yaratsa bile okuyucuda bir tepki uyandırmalıdır.

Her zaman aliterasyonun hayranı oldum. “Heyecan Verici Örnekler” gibi eğlenceli ve ilgi çekici.

Ya da daha önce de belirttiğim gibi, “En İyi 5 Uygulama” başlıklı bir teaser ile başlayın. O zaman okuyucu, “Ah, bunların ne olduğunu bilmek istiyorum” diye düşünecek. Sorunlarına bir çözüm sunuyorsunuz ve makaleden tam olarak ne bekleyeceklerini biliyorlar.

Makalenizin sağladığı faydaları düşünmeli ve oradan başlamalısınız.

Kendinize sorun: Bir insan bunu neden okumak istesin? Ne öğrenecekler? Markanızla olumlu bir korelasyon oluşturmak için bunu nasıl kullanabilirsiniz?

Uygun Olduğu Durumlarda Marka Kullanın

Bir açılış sayfasına veya merkezi bir blog gönderisine başlık yazıyorsanız, marka adınızı eklemeyi düşünün.

Başlıklarınızı ve alt başlıklarınızı oluştururken markanızın çizgisine uygun kelimelere bağlı kalmak önemlidir. Bu, siteniz genelinde ve arama motorları içeriğinizi analiz ettiğinde tutarlılık oluşturmaya yardımcı olur.

Başlığı Düzgün bir Şekilde Büyük Harflerle Yazın

Kelimeleri büyük harfle yazmak için doğru zamanı bulmak çok önemlidir. Bunu yanlış yaparsanız, başlık spam gibi görünebilir, örneğin “HaYvaNlAr HaKkInDa 12 İlGiNç BiLgİ”

Böyle bir başlığı gören okuyucular büyük ihtimalle bu siteyi es geçerlerdi Bilgisayar virüsü kapmak veya böyle yazıp başlıklarında hata bırakan birinden bir makale okumayı kimse istemez.

Öyleyse bunu düzeltelim: “Hayvanlar Hakkında 12 İlginç Bilgi.” Belki en iyi başlık değil ama orijinal başlıkla arasındaki farkı görebileceğinize eminim.

Başlık Araçları

Kısa açıklamayla alt başlığı daha ilgi çekici hale getirmek için aliterasyon kullanır.

Headline Analyzer Tool ile başlıkları test ederek okuyucu ve SEO dostu olduklarından emin olmanıza yardımcı olabilir. Birkaç başlık üzerinde beyin fırtınası yaparak ve bunları aracın analitiğine göre ayarlayarak başlayın..

Farklı Büyük Harf Türleri

Büyük harf türlerinin dökümü :

  1. Büyük harf kullanımı: Daha önce bahsettiğimiz gibi, her kelimenin ilk harfinin büyük, diğerlerinin küçük olduğu yerdir.
  2. Cümle durumu: Yaygın olarak uygulanır, ilk kelimenin ilk harfi büyük, kelimenin ve cümlenin geri kalanı küçük harftir.
  3. Başlık durumu: Bu, “ve, a, for” gibi bağlaç sözcükleri dışında bir başlığın ana sözcüklerinin büyük harfle yazıldığı yerdir.
  4. Küçük Harf: Tüm kelimelerin küçük harf olması durumudur.
  5. Tamamı büyük harf: Genellikle “BURAYA TIKLAYIN” gibi CTA butonları ve sekmelerle birlikte kullanılır.
  6. Küçük büyük harfler: Bunlar, öne çıkmalarını istediğiniz alt başlıklar için harikadır, ancak metninizin geri kalanından daha küçük bir yazı tipinde kullanılırlar, “TEKRARDAN HOŞGELDİN” ve genellikle kullandığınız yazı tipinin aynısıdır.
  7. UpperCamelCase: Bu, kelimeler arasındaki boşlukların kaldırıldığı, ancak ilk harfin büyük yazıldığı, “BuŞekilde” olduğu zamandır.
  8. lowerCamelCase: “iPad” gibi bir kelimeyi ikinci harf dışında küçük harfle görüntüler. Ancak genellikle hem alt hem de üst deve durumları programcılar tarafından kodlama için kullanılır.
  9. SNAKE_CASE: Kelimeleri ayırmak için boşluk yerine alt çizgi kullanılır. Sözcükler genellikle tamamı büyük veya tamamı küçük harflidir.

Büyük Harf Kullanımı SEO Sıralamasını Etkiler mi?

Başlık etiketlerinde büyük harf kullanımı önemli olmasa da, genellikle başlık veya cümle durumunu kullanmak en iyi uygulamadır, bu nedenle potansiyel okuyucuların arama sonuçlarına göz atması daha kolaydır.

Başlığınızı okuyucu dostu bir şekilde biçimlendirmezseniz, tıklanma oranı (CTR) etkilenebilir . Örneğin, bir Semrush çalışması, başlık okuyucular için kolayca anlaşılabilir olmadığında CTR’da bir düşüş gösterdi.

Unutulmaması gereken başka bir husus, URL büyük harf kullanımının SEO’da önemlidir ve dolaylı yoldan etkiler.

Son Çıkarımlar

Tutarlılık, sitenizin tamamında başlığınızı ve alt başlıkları biçimlendirmede en önemli undurdur.

Gördüğünüz gibi, başlıklarınızı ve alt başlıklarınızı SEO dostu yapmazsanız, arama sonuçlarında nasıl görüntülenmeniz direk olarak etkilenebilir. Okuyucuyu daima göz önünde bulundurmalı ve onlar bir bilgi ararken başlığınızın kolayca anlaşılmasını sağlamak da çok önemlidir.